Zakelijk netwerken doe je zo!

Netwerken, hoe doe je dat? We kunnen allemaal wel even snel een e-mail sturen aan iemand, maar netwerken is van een andere orde. Zes gouden tips.

Een echte ontmoeting

Waarom zou je in de eerste plaats naar een netwerkevent gaan als je ook via internet contact kunt onderhouden? Live communicatie is heel belangrijk, juist in dit digitale tijdperk. In persoonlijke contacten merk je echt of je een klik met iemand hebt. Digitaal kan je dat toch minder goed aanvoelen. Dus pak de kans om over de muren van je eigen organisatie heen andere vrouwen LIVE te ontmoeten!

Visitekaartje
Zorg dat je altijd je visitekaartje bij je hebt. Het maakt niet uit hoeveel tassen je hebt, stop in elke tas die je gebruikt een aantal visitekaartjes, zo heb je ze altijd bij de hand als je een potentiele connectie tegenkomt.

Neem de tijd
Veel vrouwen haken bij een bijeenkomst heel laat aan en zijn razendsnel weer verdwenen. Ik vind het logisch dat iemand een netwerkevent bezoek voor de inhoud. Desondanks zou ik mensen aanraden om toch juist op tijd te komen of iets langer te blijven en minstens enkele netwerkcontacten te kunnen maken. Zie het niet als druk; laat los dat je zaken moet doen en laat je verrassen en inspireren door de ontmoetingen.

Netwerk strategisch

Netwerk strategisch en overweeg goed waar je naartoe ga, wat je daar kan leren en wie je daar kan ontmoeten. Bekijk de deelnemerslijst goed. Vraag ook de gastvrouw of –heer of die je wilt introduceren aan interessante mensen op de gastenlijst.

Ga alleen

Gezellig, met een vriendin naar een event? Naar een netwerkevent kan je beter alleen gaan. Dan heb je meer bewegingsvrijheid, dus meer kans op een nieuwe ontmoeting.

Draag iets kleurrijks
Last but not least: val positief op met je kleding. Ik let er zelf op dat ik iets kleurrijks draagt, vooral op bijeenkomsten waar veel mannen komen. Want hoe je het ook wendt of keert, een mooie kleur trekt toch de aandacht.

Ariane Struyvenberg, Young Girls Community 14 maart 2016