Maar is dat niet waar ondernemerschap om draait? Er is geen rechte weg naar succes. Je komt obstakels tegen die niet in je businessplan stonden, maar er komen ook kansen op je pad die de moeite waard zijn om op te pakken. In de afgelopen maanden, sinds de lancering op 8 maart heb ik veel geleerd. Graag deel ik mijn belangrijkste leerpunten van mijn afgelopen half jaar met jou:

- Weet wat je waard bent. Wanneer lever je toegevoegde waarde aan klanten die je kunt omzetten in financiële waarde? Het no-cure-no-pay in de crowdfunding sector is in mijn ogen een model dat geen recht doet aan de waarde die wordt geleverd. De onderneemsters die wij hebben begeleid hebben we feedback gegeven, bij interessante mensen geïntroduceerd, geholpen in het scherper stellen van hun business plan, gecoacht in hun elevator pitch, een podium gegeven bij bijeenkomsten. Zelfs al is een crowdfunding campagne niet succesvol (lees: het doelbedrag wordt niet gehaald) dan is dit allemaal waardevol voor de onderneemster. Daarom gaan we ons nu ook meer positioneren als een adviesbureau, in plaats van een crowdfunding platform.

- Focus op waar je goed in bent. Een goede ondernemer weet wanneer hij/zij nee moet zeggen. Het risico ligt op de loer om alles op te pakken, wat op je pad komt. Maar nee zeggen betekent ook dat er ruimte ontstaat om andere dingen op te pakken. Een tijd lang liep ik rond met het idee om een boek te schrijven, maar ik heb besloten andere dingen nu prioriteit te geven.

- Wees creatief. Een succesvolle ondernemer bewandelt paden die anderen nog niet gevonden hebben. Zo kun je concepten bedenken die iets toevoegen aan wat er al is. Kom je er zelf even niet meer uit? Betrek dan mensen uit je netwerk om met je mee te denken. Vaak vinden mensen het maar al te leuk om met jouw probleem mee te denken. Bij deze nog dank aan de mensen die op 25 juni ons van goede input hebben voorzien. Eén van de concepten die we gaan uitwerken is een business accelerator voor fair trade en health & education. Als je daar aan een bijdrage wilt leveren, weet je me te vinden.

- Geniet van je successen. Als ondernemer wil je altijd door, je wilt grenzen verleggen, meer impact bereiken. Maar sta ook af en toe stil bij hetgeen je al hebt bereikt. Vier je successen, het liefst samen met de mensen die daaraan hebben bijgedragen.

Kortom: ik heb enorm genoten van het afgelopen half jaar en zou het voor geen goud hebben willen missen. En.... het smaakt naar meer! Met VERA Community gaan wij echt een lans breken voor toegang tot kapitaal voor vrouwelijke ondernemers!

Met een ondernemende groet,

Nicolette Loonen, 26.08.2014

PS: vind jij ook dat VERA Community een podium plek verdient bij de Accenture Innovation Award 2014? Breng dan je stem uit via deze link: https://innovation-awards.nl/concept/vera-community/ Dat kan vier keer: via mail, twitter, Facebook én LinkedIN