Waar t Hart vol van is

Waar t Hart vol van is

Op 1 februari komt het boek uit waar mijn hart al een tijdje vol van is: Passie als verdienmodel. Het  idee voor dit boek is jaren geleden ontstaan bij een kopje koffie. Een kop cappuccino om precies te zijn. Toen het kopje op tafel werd gezet zag ik direct dat dit geen gewoon kopje koffie was. Het was duidelijk met veel aandacht en betrokkenheid gemaakt. De passie spatte er vanaf. Bij navraag bleek de cappuccinomaker een man te zijn met een grote liefde voor koffie. Hij was door zijn baas geïnteresseerd geraakt in koffie, had zich steeds verder verdiept in de kunst van het koffie maken en hij bereidde met hart en ziel de heerlijkste kopjes espresso en cappuccino. Toen hij daarover begon te vertellen was hij niet meer te stuiten. Ik hoorde dat veel klanten speciaal voor zijn cappuccino naar dit restaurant kwamen.

En dat is precies wat veel van mijn klanten willen: dat hun medewerkers zo enthousiast zijn over hun werk en zo’n goede kwaliteit leveren dat de klanten ervoor terug komen en daarmee het succes en de winst van het bedrijf toenemen.

Sinds de kop cappuccino, liet het idee om een boek te schrijven over leiding geven aan bevlogen mensen mij niet meer los. Ik verzamelde verhalen van werknemers met hart voor hun werk en sprak ook met hun leidinggevenden. Want hoe zorgen zij ervoor dat ze enthousiaste, bevlogen medewerkers krijgen en houden? Door de succesverhalen van deze mensen uit de praktijk te combineren met de laatste inzichten over leiderschap, motivatie en bevlogenheid is het Passie-Verdienmodel ontstaan. Een nieuw en heel praktisch model, dat in vrijwel iedere organisatie eenvoudig inzetbaar is, waarmee je als manager het enthousiasme van de medewerkers stimuleert en de winstgevendheid van je organisatie vergroot.

Belangrijk daarbij is het geven van aandacht, ruimte en waardering. Het is mijn droom dat  de traditionele beoordelingsgesprekken in organisaties veranderen in waarderingsgesprekken. Gesprekken waarin de meeste tijd en aandacht niet wordt gegeven aan zaken die níet goed gaan, maar juist aan datgene wat wél goed gaat en waar mensen zich met plezier en energie voor inzetten. Om dit vervolgens te versterken en uit te bouwen en zo samen iets moois te maken.

In een reportage over een hogesnelheidstrein werd laatst aan één van de bouwers gevraagd: “Hoe doe je dat nu, een trein bouwen, die 500 kilometer per uur gaat?” Zijn antwoord was: “Het begint met een goeie kop koffie”. Wellicht geldt dit ook voor het voeren van een goed waarderingsgesprek! 

Yvonne ’t Hart , 27.01.2014

www.greve-hart.nlwww.passiealsverdienmodel.nl