Tips voor pittige vrouwen

Tips voor pittige vrouwen

Tips voor pittige vrouwen

In mijn zoektocht op internet naar ondernemende vrouwen in de zorg, dreig ik al snel te verdwalen op nutteloze websites. Ik krijg wel een top 50 machtigste vrouwen, maar die zijn vrijwel allemaal werkzaam in de financiële wereld of voorzitter of lid van Raden van Bestuur van verzekeraars of ziekenhuizen. Dit laatste valt wat mij betreft niet in de categorie ondernemers. Ik ga eens kijken naar sprekers op relevante congressen. Zo zijn er in juni twee interessante bijeenkomsten voor ondernemers in de zorg. Het eerste is de Dag van de Zorginnovatie op 6 juni. Een blik op het programma leert dat er helaas geen enkele vrouw plenair spreekt. Dan het M&O congres op 28 juni. Deze zou een flinke swing aan ondernemerschap, leiderschap, vakkennis en persoonlijke ontwikkeling moeten geven, aldus de organisatoren. Nieuwsgierig bekijk ik het programma.  Jawel, plenair zal Katja Staartjes spreken. Ai, helaas geen ondernemer in de zorg maar wel bevlogen bergklimmer. In de zes aangeboden masterclasses waar in het totaal 18 mensen een bijdrage leveren, staat zeggen en schrijven één dame vermeld.

Waar zitten die vrouwelijke ondernemers, want ik weet zeker dat ze er zijn. Ze laten zich alleen niet goed zien. Zijn ze wellicht druk met ondernemen? Of stellen zij zich te bescheiden op? Mijn zoektocht faalt voor wat betreft het vinden van die ondernemende vrouwen in de zorg, maar is toch heel geslaagd omdat ik bij één van de congressen bij toeval een tweet van @Yvonne Burgers lees. Zij is organisatieadviseur, coach en hoogleraar aan de VU en geeft een workshop op het M&O congres. Afgelopen week verscheen een interview met haar op twisit.nu, een website voor pittige vrouwen. In dit interview geeft zij zeven tips voor ‘pittige dames die vooruit willen komen’. Met enige scepsis begin ik te lezen omdat ik bang ben voor open deuren, maar ben verrast door het inzicht dat het me geeft waarom ik wellicht zo weinig ondernemende vrouwen op het internet tegenkom.  Maar los daarvan, ga ik de tips ook in mijn eigen oren knopen en proberen in de praktijk te brengen.  Hier komen ze:

1.Weet waar je kracht ligt

2.Blijf jezelf ontwikkelen

3.Neem jezelf niet te serieus

4.Gebruik je eigen angst als springplank

5.Ga erop uit!

6.Geef en je zult ontvangen

7.Creëer vrije ruimte

Lynette Wijgergangs, Marlijn Communicatie, 1 mei 2013