Veerkracht voor Generatie V, Yolanda Buchel

Veerkracht voor Generatie V

Veertigers en vijftigers in de vorige eeuw kwamen in hun loopbaan vaak in rustiger vaarwater: ze hadden expertise en naam opgebouwd binnen hun organisatie, konden gaan oogsten wat ze jarenlang gezaaid hadden. En prive werden vooral plannen gemaakt hoe het pensioen op comfortabele wijze besteed kon gaan worden.

 

Voor veertigers en vijftigers vandaag de dag –we noemen ze Generatie V en ik ben er daar 1 van- is het andere koek geworden.  Voor mannen en vrouwen. Hectiek alom: in de werkcontext zijn ontslag, demotie en verzelfstandiging gemeengoed geworden. En blijkt de zekerheid van pensioen een utopie. In de sociale context trekken de samengestelde gezinnen bij menigeen een wissel op uithoudingsvermogen en flexibiliteit. En fysiek wordt steeds meer duidelijk hoe je als veertiger en vijftiger middenin je leven staat want we worden ouder en ouder. De beelden van de vorige eeuw voor deze doelgroep werken niet meer, zijn verouderd. Merkwaardig genoeg blijven die verouderde beelden echter lang hangen op ons netvlies. Tijd voor verfrissing! 

En dus hebben we hier een boek over geschreven, net vers van de pers. Voor de Generatie V-er die midden in het leven staat en zich dus niet ‘over the hill’ praat of denkt.  We bieden theorie en oefeningen die een andere kijk, een ander tempo en andere interventies in je leven tot stand brengen, waardoor je niet alleen in de stand van oogsten maar vooral ook van opnieuw zaaien komt omdat er nog van alles mogelijk is. 

De V-er van nu snapt dat de balans opmaken voor jezelf helpt om te accepteren wat er wel en niet is. En het helpt je aan ideeen voor nieuwe betekenis in je leven –of dat nu op gebied van wonen, werken of liefde is-. En dan op weg gaan opdat de nieuwe realiteiten ook daadwerkelijk kunnen gaan ontstaan, met alle onzekerheid en angsten vandien. En loslaten van verslavende en comfortabel voelende patronen. Dit proces noemen we werken aan je veerkracht opdat je –ondanks alle hectiek en complexe thema’s in je leven- kunt blijven op-mee en terugveren en zo met veel plezier de tweede helft van je leven doorloopt.

Yolanda Buchel  www.bontenfier.nl 

 

Meer lezen? ‘Generatie V, werken aan je veerkracht voor veertigers en vijftigers’ door Yolanda Buchel en Sandra van der Maarel, Van Duuren Psychologie 2013