Vrouwen bescheiden?

Vrouwen bescheiden?

Op congressen voor vrouwelijke leiders wemelt het al een paar jaar van de workshops Personal Branding, Macht van beïnvloeden, Profileren etc. Onderwerpen die zich richten op de omgeving, met als onderliggende aanname, dat vrouwen te bescheiden zijn en met meer zelfvertrouwen naar buiten moeten treden om impact te hebben.

 

 

In deze tijd van onzekerheid en veranderingen is ook de toonzetting van leiderschap aan het veranderen. Hoe mooi werd dit geïllustreerd door Anita Wydoodt op het zorgcongres voor Vrouwelijke Leiders op 7 oktober. Bescheiden in haar optreden (kleiner van stuk, zachte stem), en oh zo krachtig in haar uitstraling en boodschap. Ze staat als een huis en heeft impact als bestuurder. Ze pleit voor vertragen en goed weten wat je beweegt: het geeft je focus waardoor de complexiteit van alledag veel transparanter wordt. Innerlijk weten geeft kracht en koers, zonder vaak nog echt goed te weten wat echt werkt onderweg. Natuurlijk geeft dat een wiebelend gevoel wanneer je in het 'niet-weten' stapt en al reflecterend gaat uitproberen. Zaken in en om je heen zijn steeds 'under construction',  voortdurend imperfect. Het vraagt om op basis van voelhorens op weg te gaan, hoe spannend ook, want je kunt nog niemand met woorden overtuigen of het de goede richting is. Wij noemen dit veerkrachtig op weg gaan, op eigen-wijs aan het werk zijn, doen wat nodig is.

Laten we vooral het accent in workshops weer meer verleggen naar de inhoud, wat hebben we te doen in de wereld die volop in beweging is, en onze vorm de vorm laten (of meer bewust worden van onze eigen vorm). De echte impact komt van binnen, vanuit waar we in geloven en wie we zijn, dat komt zeker aan!

 

Yolanda BuchelSandra van der Maarel 

 

Generatie V, werken aan je veerkracht
13.10.2014