Andre Besseling

Andre Besseling

ANDRE BESSELING is improvisatieacteur en trainer. Hij is begonnen met improviseren in 1987 en is daarmee een van de belangrijkste grondleggers van improvisatietheater in Nederland. Hij heeft zich vooral gericht op het ontwikkelen van voorstellingsvormen en trainingstechnieken over creativiteitsvraagstukken. Hij is een van de eersten geweest die improvisatietechnieken toe ging passen binnen een organisatiecontext, zoals bij communicatievraagstukken, brainstorms en teamontwikkeling. 

Theater vanuit het Niets

Hij bundelde zijn kennis in 1999 in het boek: 'Theater vanuit het Niets', nog steeds een veelgebruikt boek over improvisatietheater. Op dit moment schrijft hij aan een nieuw boek: 'Spelen Werkt!', over de toepassingsmogelijkheden van improvisatietechnieken binnen trainingen en een organisatiecontext

In 2002 heeft hij het Improcentrum opgericht waar hij artistiek leider van is. Het improcentrum is een organisatie die tot doel heeft om improvisatietheater en improvisatietechniek verder te ontwikkelen. Naast div. spelerstrainingen zijn dat bijv. workshops, voor trainers die willen leren werken met deze technieken.

Maranza

In 2001 is hij, samen met Marihuela Belt, gestart met Maranza. Hierbij wordt met kostuums gewerkt, zodat er geimproviseerd kan worden met een aantal vaste personages. Een gouden formule om binnen bedrijven en organisaties complexe zaken, simpel te verbeelden.  

Naast het geven van trainingen, is hij actief als improvisatieacteur. Naast zijn werk bij Maranza, presenteert hij: 'Feedbackstage', een programma over feedback; maar dan leuker. En hij speelt 2 solo-improvisatievoorstellingen: 'Levensboek' en 'De management-monologen'. De laatste wordt vooral binnen organisaties ingezet om te laten zien wat er werkelijk speelt in de onderbuik van de manager of medewerker. Hij organiseert ook het REMI-festival: een internationaal festival over Solo-Improvisatie.

Op 7 juni 2013 ontving hij van de stichting All Improv, de 'Life Time Achievement Award' voor zijn onvermoeibare inzet en zijn vele verdiensten voor de ontwikkeling van het improvisatietheater

www.andrebesseling.nl

www.improcentrum.nl

www.remifestival.nl