Nieuwsbrief Proud Mom 25.09.2013

[Work-life] – Ariane Struyvenberg | Nieuw fenomeen Young Girls Community richt pijlen op carrièrevrouwen

Door: Ariane Struyvenberg (Founder Stichting Young Girls Community)

De Young Girls Community (YGC) is een nieuw fenomeen dat de vrouwelijke tegenhanger vormt van het welbekende Old Boys Network. Net als ProudMom wil de YGC carrièrevrouwen in hun kracht zetten. Want hoewel vrouwen steeds verder doordringen tot de top, lijken zij nog nauwelijks de handen ineen te slaan. Daar gaat de YGC verandering in brengen. In dit blog laten wij het brein achter dit nobele initiatief aan het woord; oprichtster Ariane Struyvenberg.

Mijn zoektocht naar andere vrouwelijke ondernemers begon toen ik zelf voor het eerst aan het ondernemerschap mocht ruiken. Na mijn rechtenstudie heb ik 22 jaar in de financiële dienstverlening gewerkt, waarvan de laatste tien jaar als programmamanager bij Fortis. Het opzetten van een BV voor Fortis was mijn eerste aanraking met ondernemen. Dit inspireerde mij om in 2009 mijn eigen onderneming te starten; Match & Mentor. Match & Mentor koppelt ondernemers met zakelijke vragen aan onafhankelijke en ervaren ondernemers, die van harte bereid zijn hun kennis en netwerk te delen. Deze ervaring maakte mij bewust van de kracht van verbinding. Je staat er immers niet alleen voor!

Maar als vrouwelijke ondernemer verlegde mijn focus zich steeds meer naar ‘de zakenvrouw.’ Het maakte mij somber om te zien dat veel zakenvrouwen nauwelijks de tijd namen om echt te netwerken, dat zij matig zichtbaar of veel te bescheiden waren, en elkaar nauwelijks hielpen en business toespeelden. “Dit kan beter,” dacht ik. Maar ondanks de vele bijeenkomsten die wij vanuit Match & Mentor organiseerden ging het mij lang niet snel en intensief genoeg.

Toen ontstond het idee van de Young Girls Community (YGC), een levendig online en offline netwerk waar enthousiaste en energieke zakenvrouwen van eind twintig tot pensioen elkaar kunnen vinden. Er bleek inderdaad behoefte te zijn aan een gezamenlijke kapstok en een gemeenschappelijke taal. De YGC verbindt zakenvrouwen met diverse werkachtergronden en leeftijdsgroepen, en stimuleert hen om samen echt een stap verder te gaan. Dat betekent delen, geven, gunnen, ondersteunen, samenwerken en zakendoen met elkaar. Eigenlijk net zoals in het Old Boys Network gebeurt, maar dan op onze eigen wijze.

Om de start van de YGC te vieren vindt op 4 februari 2014 ons eerste landelijke evenement plaats; YGC Live. Deze offline ontmoeting blijft in tijden van digitale communicatie nog steeds belangrijk, want alleen op die manier kun je echt ervaren dat je er als zakenvrouw niet alleen voor staat. Niet alleen geven deze ontmoetingen mij heel veel energie, ook ervaren de zakenvrouwen een echte meerwaarde. Zo vertelde een deelneemster mij dat ze, naar aanleiding van een goed gesprek met een andere deelneemster, een langlopend dilemma in haar carrière heeft kunnen oplossen. Dit is wat ik met de YGC wil bereiken.

 

Zelf heb ik ook een carrièretip, die voor veel vrouwen van pas kan komen: Verlaat je comfort zone, dat brengt onverwachte competenties aan het licht! En schroom niet om gebruik te maken van elkaars netwerk.